Parelli Natural Horsemanship

Parelli utstyr - Horsemanship utstyr

Kurs og trening i Parelli Natural Horsemanship. Skroll nedover for framgang og utvikling.

2011 August 27-28:
Kurs i Parelli's program innen Natural Horsemanship. Kursleder er Sigrid Ritland.

Først hadde vi teori fram til lunch hvor vi lærte om hvordan hester tenker, og hvordan vi mennesker prøver å menneskeliggjøre hestene. Vi fikk en innføring i hvordan hester i flokk leker forskjellige dominansleker for å innordne seg i flokken, og for å vise hvem som er leder etc. 

Vi fikk en rask innføring i hestepsykologi, "horsenalities" og ellers litt mer hvordan diverse hester tenker. Hvordan hester som er i venstre hjernehalvdel oppfører seg, og hvordan de som er i høyre hjernehalvdel oppfører seg. Det ble tydeligere i løpet av kurset når hesten skiftet fra venstre (den tenkende) halvdel til den høyre (den instinktive) delen. Når hesten er i høyre er den i "fluktmodus" og er ikke på bølgelengde med eier/rytter. Da blunker ikke hesten, og du ser på hele hesten at den er på vakt, med hodet høyt og ørene strakt opp og muskler klar... I venstre halvdels modus fikk vi se en hest som blunket, sto med hodet senket, eller var oppmerksom på oss som ledere og gjorde som vi "fortalte" den. 

Vi jobbet oss gjennom de 7 lekene som er i Level 1 i  Parelli sitt program. Mer forklaring om lekene finner du her >>  men også lengre ned på siden. 

Jetske var egentlig ganske lett å jobbe med. Hun tok ting raskt og var fullstendig kald i hodet under de fleste øvelsene. Det gikk mer på meg, og at min kommunikasjon eller kroppspråk som ikke var tydelig nok for henne. Hun gjorde så godt hun kunne, og det var tydelig at når jeg konsentrerte meg om min egen energi og kroppspråk, så var de 600kg enkle å manøvrere på avstand 

Jeg pekte på tønner, og hun gikk rundt de i 8-tall på løs line. Jeg viste henne en gang, og deretter kunne hun øvelsen. Hun gikk supert sidelengs ned en vegg når jeg først forsto at hun måtte få lengre line å jobbe under. Det var tydelig at disse lekene kunne hun fra naturens side. Og at det var min oppgave å lære de skikkelig, slik at jeg kunne bli en leder hun kunne stole 100% på. I løpet av helgen fikk Jetske og jeg et ganske godt forhold som vi skal "pleie" godt framover og utvikle.

Lillefix og jentene fikk også mye bra til. Lillefix har nok vært skolehest litt lenge og det var spesielt for henne og skulle tenke seg til hvilke oppgaver "menneske" ville ha henne til å gjøre. Men etter litt hjelp fra kurslederen, så fikk både jentene og Lillefix til alle øvelsene/lekene 

Alle øvelsene og all behandling med hestene foregår kun med taugrime, et litt langt leietau og en "carrotstick". Denne "carrotstick"en brukes til å kose med hesten, gni og bruke tauet i enden til å "slikke" over hesten. Når dette gjøres samtidig som vi ikke ser på hesten, og er total "relaxed" så tar hesten dette som vennskapstegn på lik linje som det de andre hestene i flokken gjør med hverandre. Men når vi samler energien i oss, og ser på hesten så vil "carrotstick"en være en forlengede arm fra oss som vi hjelper til med når vi vil "dytte" til hesten for å oppnå noe. 

Det var enkelt å holde hesten på noen meters avstand bare ved å "vifte med halen" - altså vifte med tauet eller bare "fly med armene". Da tok hesten det for å komme for nært innpå vår private "boble" og så på oss som lederhest. Lederhesten trenger bare å vifte med halen for å holde de andre på avstand. 

VI GLEDER OSS TIL VIDERE TRENING OG KURS!


 

2014 September 17:
Undevisning av Sigrid Ritland. Vi frisket opp level 1 kunnskapene og fikk en gjennomgang av hvordan øvelsene helst bør gjøres. Det var utrolig nyttig å få en liten oppfriskning etter nybegynner kurset, hvor mye informasjon og nye ting skulle inn på en gang. 

Vi begynte også såvidt på noen øvelser som går inn i level 2 programmet. Sigrid viste oss, og vi øvde til vi fikk det noenlunde til. 

2014 Oktober 12-13:
Kurs med Parelli instruktør fra Belgia, Jarno de Smet.

Dag 1

Mitt andre kurs, og denne gang i level 2. 
Vi startet fra morgenen med teori, Horsenalities og hvordan vi kunne se hvilken hjernehalvdel hesten var. 

Venstre hjernehalvdel:
Ørene beveger seg sakte
Øynene blinker og ser myke ut
Nesen er myk og pusten regular
Munnen er avslappet
Nakken er lav og avslappet
Ribbein er lett bevegelig
Bein beveger seg sakte
Halen er nedover

Høyre hjernehalvdel:
Ørene beveger raskt og er harde
Stirrende øyne, ingen blinking
Nesen er rynket og nesebor åpne
Munnen er stram og hard
Nakken rett opp og økende i adrenalin
Ribbein er stive og musklene stramme
Bein beveger seg veldig raskt
Halen står mer opp


For en LB extrovert vil det å leke være det viktigste.
For en LB introvert vil mat være det viktigste.
For en RB extrovert vil sikkerhet bety mest
For en RB introvert vil komfort bety mest. 

LB extrovert: Når du vil at hesten skal gå til venstre, så går den mot høyre. Dette er typisk, og for å trene riktig så skal du følge hesten litt mot høyre for deretter går venstre. Da blir det treningen en lek for hesten. Du får den til å oppfylle dine ønsker med lek. 

LB introvert: Hesten ønsker motivasjon for å trene. Motivasjon kan være godteri, nye ting eller det å få fred/komfort. Når den får dette, så vil den gjøre det du ber om. 

RB extrovert: Må hele tiden gjøre endringer for å holde fokus på hesten, slik at ikke det å komme i sikkerhet (flukt) får overta. Da vil hesten etterhvert bli rolig og kan trenes. 

RB Introvert: Hesten er ute etter comfort, være i fred. Treningen går ut på å be hesten gjøre noe, og slippe opp, gi den fri når den gjør det du ønsker. 

*   *   *   *   *   

Etter teorien hentet vi hestene og gikk ut på ute ridebanen. Vi var 6 stk, 3 friesere, 1 varmblods, 1 kaldblods og en islandshest. 
Vi gikk gjennom de 7 lekene, og fikk en del tips og korrigering. Lekene får mer innhold og videreutvikling.  Level 2 skal være litt strengere, både for eier og hest. Så lenge alt blir gjort med et smil og med god energi, så går det fint. Det skal aldri være sinne eller ondskap bak noe som blir gjort. Et partnerskap/vennskap med hesten bygges på gjensidig tillit, respekt og kjærlighet. 
Alt vi gjør gjennom de 7 lekene er med på å forberede hesten for enten trening, utvikling og klargjøring for ridning. 

For å forberede en hest for ridning:

Tilby salen for hesten, la hesten få lukte på salen, godta den. Stå ved siden av hesten med skulderen mot hesten og sving salen fram og tilbake. Legg så salen pent oppå hesten sin rygg, ikke sleng salen oppå. 

"Warm up strong - to ride soft"

Vi vil at hesten skal gjøre alle gangarter, og vi skal sjekke om hesten har respekt for oss, om den faktisk "ønsker" å gjøre det vi sier og ikke gjør det bare på trass. 
Alt kan gjøres i sirkel leken, helst med 22´tau. 
Etterhvert har hesten fått ut sin verste energi, den lyder deg fra bakken på "driving game" bakover, og den hopper kanskje over tømmerstokken fordi du har bedt den om det. Da først er hesten klar for å ha rytteren på ryggen

Freestyle riding

Parelli programmet lærer oss å ri uten tøyler eller andre hjelpemidler enn rytterens kropp. 

Vi fikk såvidt en innføring i ridning på ettermiddagen i dag. 
For å få hesten til å gå framover - løft hendene opp foran deg og se framover.
For å få hesten til å snu mot venstre - se mot venstre, snu magen mot venstre og deretter hjelp til med hånden mot venstre, deretter fot. 
For å stanse - stopp hesten med et vipp med underlivet og slapp helt av i kroppen. 

Vi prøvde med løse tøyler og alle fikk det fint til. UTROLIG BRA!

Dag 2

 

Treningsformular

 

Man tenker for seg en pyramide med 4 trinn. 

 

Rapport.
Hvor den største delen av pyramiden, den nederste består av forholdet mellom hest og rytter. Et godt og gjensidig tillitsforhold mellom hest og rytter må ligge til grunn for å gå videre/klatre oppover på pyramiden. 

 

Respect.
Det neste nivået på pyramiden er respekt. Her bygges forholdet videre på det mentale plan, altså vi viser hesten respekt men ikke minst gjør at hesten får respekt for oss som ledere. 

 

Impulsion.

Det nest øverste nivået på pyramiden er impulser. Med det menes at vi gir hesten vår impulser slik at vi forstår hverandre, og at hesten gjør det vi ønsker at den skal gjøre. 

 

Flexion.

Helt øverst har vi fleksjon, altså framdrift. Dette er toppen på pyramiden, det minste trinnet. Og har vi ikke de andre tingene under kontroll, så vil ikke øverste delen fungere optimalt. 


Impulsion

La oss tenke oss at vi har en grad fra 1 til 10, hvor vi ønsker at hestene skal være på 5, altså midt på. Vi ønsker at hesten skal gå passe raskt framover og lyde signalene våre med passe intensitet. En hest som går for sakte, vil være under impulsive, og en som løper for raskt vil være over impulsive

 

Det er flere strategier for å få begge deler til å lande på midten, altså ca 5. 

 

For rask: Ri i mønster som f.eks sirkler, "kløveblad", bakover og sideveis. 

 

Sirkel - "bullseye". Ri i sirkel til hesten gjør en endring, altså slakker av. Gi så hesten en pause inn mot senter av ringen (bullseye). Øve på dette utallige ganger, og hesten vil etterhvert trekke inn mot midten for å få "fred". 

 

Kløverblad - Tenk hele ridebanen, med X i midten. Snu ved hvert hjørnet, midten på hver langside og midten på hver kortside - aldri snu i midten. 

 

For sent: Ri fra punkt til punkt. Det gis en pause, eller f. eks "godteri" ved hvert punkt. Deretter tas "godteriet" bort mer og mer. 


A -> B


Kløverblad - men stopp ved hvert punkt


Følg sporet - sporet kan være veldig langt, f.eks en strand*   *   *   *   *   


Bakpart - og forpartsvending. 


Plukk opp "soft feel", bøy hestens hode mot sjenkel, se mot bakpart, tøyle på samme side inn mot magen, løs opp (arm med tøye litt ut til siden, press motsatt sjenkel mot skulder. 


Etter mye trening vil denne øvelsen gjøres uten tydelig tøylebruk. Soft Feel


* Stand still

* Back up

* Walk on loose reins - pick up soft feel - stand still and then trot

* Downwards - transitions

* Indegait

* Upwards - transitions


Stand still, back up, walk, soft feel, stand still, trot, soft feel, walk etc...


 

 Kurs med Parelli Proffesional Jarno de Smet

Onsdag 22/2 og torsdag 23/2 var Knut og Elisabeth på kurs med hestene. Jarno er en dyktig 2 stjernes (snart 3 stjernes) instruktør og det var et veldig interessant og lærerikt kurs. 

Diverse teknikker, finpussing på de 7 lekene på et hakk høyere nivå, "stretching" og bøying av hesten, energi-kontroll etc. 

Parelli's 7 leker

Lek nr 1. Vennskapsleken
Denne leken 
overbeviser hesten din , at du ikke vil opptre som et rovdyr , at du  er vennlig og kan stoles på. Du trenger å vinne dens tillit og kunne ta i den med et vennlig "touch" overalt på kroppen . Noen områder som hesten vil vike for forteller deg om sin skepsis om deg. Ved å bruketilnærming og retrett, skal du komme til der også. Slik at du får tillatelse til å berøre hvert sted på kroppen uten å tvinge ham til å akseptere det. Du kan deretter avansere med å kaste tau, plastposer, jakker,alt du kan tenke på for å få ham modigere, mers elvsikker og mindre skeptisk. Pass på at hesten er på en slakk line, ikke blir holdt fast eller bundet opp.

Nøkkelord til Vennskapslekensmile, slappe av, rytme, tilnærming og retrett.


Lek nr 2. Pinnsvin leken

Denne leken kalles "pinnsvin" som en påminnelse om at hesten ikke skal lene seg mot et "point" press, men lære seg å bevege seg bort fra det. Å lære dette forbereder han til å forstå hvordan den skal reagere på skjenkel, tøyle eller bitt. Trykket utføres på en jevn trykk, ikke gjentatt prikking. Det stadige presset starter mykt og øker sakte til hesten reagerer. Når hesten beveger seg bort fra presset, så slutter presset umiddelbart. 
Dette trykket er brukt i fire faser - trykk på håret, så huden, deretter muskelen også benet. Hver fase blir sterkere, og det skal ikke slippes før hesten reagerer med minst en tanke for bevegelse. På denne måten lærer hesten at ved å flytte, så sluttet presset. Hvis den svarer på fase 1, så skal man ikke gå videre. Hvis man må bruke fase 4, så må vi være forberedt at den skal vedvare inntil hesten prøver å flytte vekk fra følelsen. Belønn den minste bevegelse i rett retning med umiddelbar løslatelse, kos og et smil (tilbake til Vennskapsleken). Pinnsvin leken skal lekes på hele hesten kropp, nese, bryst, nakke, forbena, bakparten og alle steder du kan berøre. 

Nøkkelord til Pinnsvin leken: konsentrert utseende, jevnt press, bruke de 4 fasene.


Lek nr 3. Bevege leken (Driving game)

Denne leken lærer hesten til å reagere på på underforstått press, hvor du foreslår for hesten at den skal bevege seg  uten at du rører ved ham. I begynnelsen må du kanskje gjøre det på nært hold. Etter hvert som du avanserer gjennom nivåene vil du være i stand til å påvirke den fra større og større avstander. Etter som denne leken utvikles, vil det ser ut som en usynlig kommunikasjon mellom hest og menneske. 
Igjen har vi 4 faser - fase 1 er tappe i luften, fase 2 lett banking med "fingertuppen" på hesten, fase 3 medium og inisterende banking med "tuppen" og fase 4 vil være kraftig banking ("slap" med enden på carrotsticken). Jevne og rytmiske bevegelser. Så snart hesten reagerer, slapp av i hele kroppen, smil og kos med den. Det tar ikke lang tid for hesten å lære seg "bevege-seg-bort" leken. 
Lær hesten din å bevege seg bort i forskjellig retninger - bakover, flytte fronten, flytte bakparten (hold nakken bøyd mot deg for dette.)

Nøkkelord til "Driving game": Konsentrert utseende, rytme, fire faser. 


Lek nr 4. Jojo leken (Yo-yo game)

Send hesten bakover, vekk fra deg, og bring ham tilbake til deg i en rett linje ved hjelp av tauet. Målet er å få bakover og framover bevegelser i like lette bevegelser. 
Bruk fire faser og leddene i finger, håndledd, albue og skulder. Begynn fase 1 med å bevege pekefingeren fram og tilbake, som en "streng finger". Fase  2 vil være å vrikke håndleddet slik at det påvirker tauet bare litt. I fase 3 bøyer du albuen og rister med nedre arm og fase 4 rette albuen og riste med hele armen og se hvor mye tauet beveger seg. Bare eskaler fasene til du får et svar. Det øyeblikket hesten beveger seg baker, STOPP!. Dette vil la ham vite at han har gjort det rette. 
Det er også viktig å holde begge hestens øyne på deg. Så snart hesten snur det ene øyet vekk fra deg ved å snu hodet, vil du miste kontrollen, så rett deg opp -få kontakt med begge øyne. Vært oppmerksom på detaljer og foreta rettinger før hesten kommer ut av kurs. Du kan leke Jo-jo leken sakte i begynnelsen, på flat mark. Etterhvert når responsen blir bedre, kan den lekes på ujevnt underlag, i et raskere tempo, over en stang eller stokk, eller på et lengre tau. Dette er hvordan du kan lære en hest og respektere din  plass som leder, for å utvikle kommunikasjon og selvinnsikt, og lære hesten å komme til deg. 

Nøkkelord til Jo-jo leken: retthet, følsomhet, fantasi, 4 faser


Lek nr 5. Sirkel leken (Circle game)

Denne leken må ikke forveksles med tankeløs longering! Denne sirkel leken utvikler hesten mentalt, emosjonelt og fysisk. Den lærer den å holde kontakten med deg og på spenningen ut av linjen mellom deg og samtidig oppretteholde sitt ganglag og retning. 
Det er 3 deler til Sirkel leken - sende ut og tillate og bringe tilbake. Alt dette skal gjøres uten å bevege føttene. Når du sender hesten ut, snu nesen i den retningen du ønsker, pek med tauet i hånden. Dersom hesten ikke følger tauet, løft carrotsticken og sving den mot hestens side. Når hesten går, traver, galopperer rundt deg skal du smile og la tauet passere bak ryggen din og la hesten få muligheten til å ta ansvar for å opprettholde ganglag og retning i sirkelen. Dette er å "tillate" delen. Gjør minimum 2 runder og maksimalt 4. Hvis du hele tiden må be hesten om å fortsette, er det han som vinner leken. Den tillitsfulle hesten holder det gående. Hvis den slutter, snu og møt ham med et konsentrert blikk, omdiriger nesen på sirkelen og start på nytt. Når han går, SMIL! Å bringe hesten tilbake til deg har sine faser. Fase 1 snu deg og møt ham, se på rumpa til hesten. Fase 2 start å hale inn tauet til du har nok til å løfte tauet opp og løft carrotstick opp mot bakparten til hesten. Fase 4, berør bakparten til den har svingt den bort og møtt deg. Igjen stoppe og smile når som helst når hesten gjør riktig respons. Ta med hesten hele veien inn til deg og gni ham, tilbake til Vennskaps leken. Utkobling av bakparten, svinge den bort fra deg er svært viktig. Det er essensielt hvordan du lærer hesten din til å kontrolleres - mentalt, emosjonelt og fysisk. 

Nøkkelord til Sirkel leken: tre deler - send, tillat og bring tilbake, fire faser slik at hesten må lære sitt ansvar som en partner. 


Lek nr 6. Sideveis leken

Denne leken lærer hesten til å gå sidelengs like godt til høyre som til venstre med letthet. De to viktige områdene på hesten for dette, er nakke-til-nese området, og bakparten. Vi kaller dem sone 1 (nese) og sone 4 (bakparten). Du trenger å leke bevege lek (driving game) med gjentakelser av sone 1, deretter sone 4. Send sone 1, deretter sone 4, deretter sone 1, så sone 4 osv til hesten retter seg ut og beveger seg sideveis sidelengs. La en løs tau og litt avstand for hesten til å få flytte seg, men ikke så mye avstand at han kan snu seg bort og sparke deg. 
Sideveis er viktig for å utvikle suspensjon, endringer, spinner og balansere ut "full-fart-forover" hester. Start forsiktig og rett, bruk gjerne et gjerde for å forhindre viderebevegelse mens hesten er i læring. 

Nøkkelord til Sideveis leken: løs tau, drivelek i sone 1 og sone 4, fire faser. 


Lek nr 7. Squeeze leken

Hester er av natur, klaustrofobisk. De er redde for små eller trange rom. Denne leken lærer hesten din å bli modigere, roligere og å presse seg gjennom trange passasjer uten bekymring. Start med et stort mellomrom mellom deg og et gjerde mur eller tønne. Be hesten din til å gå gjennom åpningen mens du står stille. I begynnelsen kan det hjelpe hvis du går bakover og parallelt med gjerdet for å hjelpe hesten din til å presse seg gjennom. Grunnen til at det hjelper å bevege seg bakover for deg, vil være at du dermed bidrar til å "trekke" hesten mot deg. For fase 1 led hestens nese mot åpningen, fase 2 løft enden av tauet på carrotsticken, fase 3 sving tauet mot hesten, fase 4 berøre hesten bak manken en gang. Deretter stoppe og begynne igjen. Belønn hesten for dens nysgjerrighet og la den lukte. Så snart hesten nærmer seg målet, slapp av og smil. Ganske snart vil hesten gå gjennom den trange passasjen helt gjennom. Stå stille og la tauet gli gjennom hånden idet den går forbi deg slik at han føler seg totalt løslatt. Du ønsker å at han ikke skal føle seg "teit", og får han tilbake deg (som leder) med et rykk med tauet. Ettersom hesten blir mer og mer selvsikker, gjør du plassen/passasjen mindre og mindre inntil den er mindre enn 1 meter bred (som en hestehenger).
Du kan bruke prinsippet med denne leken til å lære hesten å hoppe, gå inni hestenhengere, spilltau, startbokser eller stallbokser. Det vil også hjelpe hesten til å akseptere andre klaustrofobiske opplevelser. 

Nøkkelord til Squeeze game: gå baklengs, start med stor plass og bevege små trinn mot mindre områder, bruke 4 faser, ikke tvinge helt fram med en gang, men mer og mer over flere omganger.
Kan lekes i praksis med hestehengere etc.